M. BEBLAVÝ: Novela o financovaní škôl neposilní práva detí

19.09.2012 Bratislava

Bratislava 19. septembra (TASR) - Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý neverí, že novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení posilní práva detí, ich komfort a voľný čas. V rozprave k právnej norme z dielne ministerstva školstva pripomenul, že dnes sa peniaze na krúžky rozdeľujú tam, "kde je služba skutočne realizovaná". Po novom sa majú rozdeľovať podľa trvalého pobytu dieťaťa a obec s týmito prostriedkami bude môcť naložiť podľa vlastného uváženia.

Podotkol, že dnes pôsobia na Slovensku centrá voľného času (CVČ) v 244 obciach a mestách. Obcí a miest je 2891. Beblavý tvrdí, že podľa novely už nepôjdu finančné prostriedky tým 244 obciam a mestám, v ktorých CVČ pôsobia, ale všetkým 2891 samosprávam. "Takže pôjdu aj 2647, kde nie sú zriadené takéto školské zariadenia," upozornil s tým, že ak novela prejde, samosprávy si budú môcť vybrať, na čo peniaze použijú.

Budú si môcť zriadiť vlastné CVČ alebo sa dohodnúť s inou obcou, ktoré toto centrum už má, a posielať im peniaze, alebo bude môcť obec využiť prostriedky na niečo iné ako na činnosť detí. Pokiaľ ide o spomínané dohody medzi obcami, tie sú podľa Beblavého nepravdepodobné. "A to z dvoch dôvodov. Prvým je veľmi vážna finančná situácia, ktorej mnohé obce čelia. Bude neodolateľné lákadlo peniaze si nechať. Druhý problém je praktický," vysvetlil Beblavý.

Podľa opozičného poslanca vládna novela nepovedie k posilneniu práv dieťaťa. "Mnohé deti, ktoré dnes krúžky majú, ich mať nebudú. A mnohé CVČ buď zaniknú, alebo budú musieť zredukovať svoju ponuku. To sú dva praktické dôsledky," upozornil s tým, že tieto obavy si bude možné overiť o rok, ak novela prejde bez pozmeňovacích návrhov opozície. Beblavý rozumie tomu, prečo obce aj ministerstvo financií chce takúto novelu, ale nechápe zámer ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). "Aký je zámer ministra školstva na tom, aby menej detí navštevovalo CVČ a bola menšia ponuka CVČ, to mi uniká," uzavrel Beblavý.

Podľa novely by mali obce dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času. Novela má zabrániť netransparentnosti pri financovaní voľnočasových aktivít a upraviť zber údajov na účely rozdeľovania peňazí. Podľa informácií rezortu existuje napríklad obec so 469 obyvateľmi, ktorá eviduje 7101 detí v krúžkoch centier voľného času alebo v školských strediskách záujmovej činnosti zriadených v obci.

Rezort chce zabrániť viacnásobnému vykazovaniu jedného žiaka tým, že dieťa bude môcť do zbierania údajov uviesť len jeden zriaďovateľ základnej umeleckej školy, jazykovej školy, materskej školy alebo školského zariadenia v jednej základnej umeleckej škole, v jednej jazykovej škole, v jednej materskej škole alebo v jednom školskom zariadení.
 

Vyberte región